Välj en sida

Vacker japansk lönn för trädgården

Den japanska lönnen i trädgården är en av våra favoriter. Dess skira, luftiga bladverk med färger i alla nyanser från tidigaste vårutspring till hösten är svårt att motstå. Stam och grenverk ger också karaktär under årets alla årstider, inte minst vintern. Det går lika bra att använda den som solitär som i samplanteringar. Den är också mycket fin i kruka.

Japansk lönn skötsel

Vi är glada över att du har en levande växt att ta hand om. Här är några instruktioner om vad du ska göra:

 

  1. Ta ut växterna ur lådan och ta bort alla plastpåsar runt krukan.

 

  1. Ge dina växter en noggrann vattning.

 

  1. Vi rekommenderar att du placerar dem i skuggan tills du är redo att plantera dem.

 

  1. Kom ihåg att japanska lönnar inte är inomhusväxter. De kommer att må mycket bättre utomhus.

 

Om du befinner dig i en kallare zon än oss och växter i ditt område fortfarande är vilande kan det hända att växter du får från oss inte är vilande. Det är upp till dig att avgöra när det är säkert att plantera eller placeras utomhus i ditt område. Vi håller dem gärna hos oss om du kontaktar oss i förväg, annars är det ditt ansvar att ta hand om dem när trädet skickas ut från oss.

 

** Kom ihåg att ge dem vatten ofta i behållarna och låt dem torka ut. Det är bäst att kontrollera jorden med fingret för att avgöra om växten har torkat ut tillräckligt för att vattna igen. **

 

Plantera japanska lönnar

 

Plats är något som bör övervägas. Nästan alla japanska lönnar kan hantera att växa i skuggan eller få morgonsol och eftermiddagsskugga. För att plantera träd i solen är det viktigt att se till att du får ett urval som klarar full sol i ditt område. Vi har gott om japanska lönnar som växer och gör det bra i full sol i zon . När du kommer till zon  bör många av de japanska lönnarna planteras med skydd mot den varma eftermiddagssolen. Det finns några lönnar som vi bär som klarar full sol i zon .

 

En av de viktigaste sakerna att komma ihåg är att japanska lönnar inte gillar våta fötter. Detta innebär att kraftigt dimmiga områden kommer att behöva upphöjda sängar som tillåter dränering för de japanska lönnrötterna. Detta kan helt enkelt göras genom att höja området där du kommer att plantera den japanska lönnen med mer jord.

 

Hålet ska grävas 1,5 gånger större än behållaren som den japanska lönnen är i. Denna extra storlek är främst för att lossa jorden för rötterna på din japanska lönn som gör att den kan etablera sig snabbare. Ta ut den japanska lönnen ur behållaren och lägg den i hålet. Det viktigaste att komma ihåg när man planterar en japansk lönn är att den ska planteras i nivå med marknivån i behållaren. Detta är viktigt eftersom japanska lönnar planterade för djupt inte fungerar bra i landskapet. Det betyder att du måste lägga en del av jorden som du redan grävde tillbaka i hålet innan du planterar.

 

Folk frågar ofta var de ska konditionera sin jord för den japanska lönnen. För det mesta borde du inte. Japanska lönnar kan göra bra i både sandjord och lerjord. När du ändrar jorden måste de bli etablerade i dina ändringar och sedan bli etablerade i den yttre jorden.

 

Växtzon

VÄXTPLATS
I sin naturliga miljö växer japanska lönnar i glesa skogar eller skogsbryn, mer eller mindre skuggade och i vindskydd av större träd. I vårt klimat får man räkna japanska lönnar till de något ömtåliga buskarna eller buskträden. De gynnas av värme och vindskydd men genom att de har tidig savstigning (är ”lättväckta” på våren) är de känsliga för vårfrost. Försök därför hålla tillbaka knoppsprickningen genom att hitta en lugn plats lite i skymundan av gassande vårsol. Ett ljust, öppet läge i skydd av höga träd eller större buskar som ger sol till vandrande skugga och vindskydd är i allmänhet bra. En vindstilla norrsida kan också vara lämplig. Grön- och rödbladiga sorter tål i regel sol bättre medan gulbladiga bör stå mer skuggigt för att inte bränna bladen.